Εγκυμοσύνη και οδοντίατρος

Η Εγκυμοσύνη είναι μία όμορφη και σημαντική περίοδος στη ζωή της γυναίκας
Λόγω της αύξησης των ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρείται συνήθως φλεγμονή στα ούλα με διόγκωση και τάση για αιμορραγία (ουλίτιδα της εγκυμοσύνης)

H ουλίτιδα της εγκυμοσύνης εμφανίζεται στον δεύτερο με τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης και αν παραμεληθεί μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

Έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι γυναίκες με περιοδοντίτιδα έχουν τάση να γεννούν πρόωρα και ελλειποβαρή μωρά σε σχέση με γυναίκες με καλή στοματική υγιεινή.

Όταν μια γυναίκα προγραμματίζει να μείνει έγκυος είναι απαραίτητο να επισκεφθεί τον οδοντίατρο για έλεγχο τερηδόνας και ουλίτιδας ώστε να προλάβει πιθανά προβλήματα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

H έγκυος θα πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα την υγιεινή του στόματος και να αποφεύγει την συχνή κατανάλωση γλυκών που αυξάνουν την τάση για τερηδόνα.

Η λήψη φαρμάκων καλό είναι να αποφεύγεται όμως αν αυτό κριθεί απαραίτητο υπάρχουν φάρμακα ασφαλή τα οποία πάντα δίνονται σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο.

Μεγάλες και χρονοβόρες εργασίες καλό είναι να αναβάλλονται μετά το πέρας της εγκυμοσύνης ενώ σε περιπτώσεις ανάγκης η ιδανική περίοδος για την πραγματοποίηση εργασιών είναι το β τρίμηνο.

Είναι μύθος ότι τα δόντια χαλάνε επειδή το μωρό παίρνει ασβέστιο από την μητέρα.

Η ουλίτιδα και η κακή στοματική υγιεινή είναι οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια δοντιών.

Ο οδοντίατρος μπορεί να βοηθήσει να προληφθούν προβλήματα της μητέρας και του εμβρύου.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH