Οδοντίατρος και παιδιά

Πως διαμορφώνεται η στοματική κοιλότητα των παιδιών από τη βρεφική ηλικία.

Τα πρώτα δόντια του παιδιού ονομάζονται νεογιλά και έχουν μεγάλη σημασία για την εξέλιξη της στοματικής και της γενικότερης υγείας του παιδιού.

Βοηθούν το παιδί να μασά σωστά τις τροφές αλλά και να προφέρει σωστά.

Η ανατολή του πρώτου παιδικού δοντιού φυσιολογικά εμφανίζεται από τον 6ο έως 12ο μήνα και συνήθως στο κεντρικό τομέα της κάτω γνάθου. Μέχρι τα 3 χρόνια περίπου το παιδί θα έχει στο στόμα του 20 νεογιλούς (παιδικά δόντια).

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε αναλυτικά πότε και με ποια σειρά  ανατείλουν τα δοντάκια του παιδιού, όπως επίσης και σε ποια ηλικία γίνεται η απόπτωση.

 

Πίνακας Αναμενόμενου Χρόνου Ανατολής και Απόπτωσης Νεογιλών Δοντιών
Δόντι Ηλικία Ανατολής Δοντιού Ηλικία Απόπτωσης

Άνω Νεογιλά Δόντια

Κεντρικοί Τομείς 8 – 12 μηνών   6 – 7 ετών
Πλευρικοί Τομείς 9 – 13 μηνών   7 – 8 ετών
Κυνόδοντες 16 – 22 μηνών 10 – 12 ετών
Πρώτοι Γομφίοι 13 – 19 μηνών   9 – 11 ετών
Δεύτεροι Γομφίοι 25 – 33 μηνών 10 – 12 ετών

 

Κάτω Νεογιλά Δόντια

Κεντρικοί Τομείς 6 – 10 μηνών   6 – 7 ετών
Πλευρικοί Τομείς 10 – 16 μηνών   7 – 8 ετών
Κυνόδοντες 17 – 23 μηνών   9 – 12 ετών
Πρώτοι Γομφίοι 14 – 18 μηνών   9 – 11 ετών
Δεύτεροι Γομφίοι 23 – 31 μηνών  10 – 12 ετών

 

Η τερηδόνα μπορεί να εμφανιστεί πολύ γρήγορα στα δόντια και η ύπαρξη της οφείλεται σε μικρόβια τα οποία σε συνδυασμό με την ύπαρξη υδατανθράκων και ζάχαρης προκαλούν την προοδευτική καταστροφή των δοντιών.

Η ουλίτιδα επίσης είναι συχνή παθολογική κατάσταση στα ούλα των παιδιών και εμφανίζει αιμορραγία στο βούρτσισμα ερυθρότητα  και διόγκωση των ουλών.

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο πρέπει να γίνεται σχετικά νωρίς έτσι ώστε  να ενημερωθούν οι γονείς για θέματαδιατροφής καθώς και για προϊόντα φροντίδας και υγιεινής των δοντιών.

Να γίνει εξέταση για συνήθειες όπως η παρατεταμένη απομύζηση των δακτύλων (πιπίλισμα) που μπορεί να προκαλέσει μελλοντικάορθοδοντικά προβλήματα.

Η διδασκαλία  στοματική υγιεινής και το ευχάριστο κλίμα που θα δημιουργηθεί θα βοηθήσουν το παιδί να αναπτύξει μια θετική  στάση ως προς την φροντίδα του στόματος αλλά και τον οδοντίατρο.

Για την διατήρηση της υγείας ούλων και δοντιών χρειάζεται:

1) σωστό και συχνό βούρτσισμα

2) μείωση της κατανάλωσης της ζάχαρης

3) τακτικές φθοριώσεις και χρήση φθοριούχων διαλυμάτων

4) καλύψεις  οπών και σχισμών (sealant).

Sealant είναι οι προληπτικές καλύψεις οπών & σχισμών. Είναι άχρωμες ή λευκές λεπτές επιστρώσεις υλικού (σαν βερνίκι) οι οποίες τοποθετούνται στις μασητικές επιφάνειες οπισθίων δοντιών. Ο σκοπός τους είναι να προστατεύουν τις στενές οπές και σχισμές των δοντιών οι οποίες, επειδή δεν μπορούν να καθαριστούν με το βούρτσισμα, είναι οι περιοχές από τις οποίες συνήθως ξεκινά η τερηδόνα.

Το βούρτσισμα στην αρχή γίνεται με την επίβλεψη του γονιού και η χρήση της βούρτσας από μικρή ηλικία γίνεται για να εδραιωθεί η συνήθεια της στοματικής υγιεινής

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH