Στοματική υγιεινή

Φροντίδα δοντιών και ούλων

Η βασική μέθοδος διατήρησης της υγείας των δοντιών και των ούλων είναι το σωστό βούρτσισμα. Αυτό σίγουρα το έχετε ακούσει πάρα πολλές φορές. Το σωστό βούρτσισμα δεν γίνεται με τυχαίο τρόπο αλλά με συγκεκριμένη τεχνική που εξασφαλίζει τη καθαριότητα των δοντιών και των ούλων.  Η οδοντόβουρτσα είναι το βασικό εργαλείο και αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα στον σωστό καθαρισμό των δοντιών μας.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει μία οδοντόβουρτσα

Σκληρή η μαλακή οδοντόβουρτσα;

Να θυμάστε η οδοντόβουρτσα πρέπει να έχει συνθετικές τρίχες με αποστρογγυλεμένες άκρες. Επίσης καλό είναι να προτιμάτε οδοντόβουρτσα μέτρια ή μαλακή και όχι σκληρή. Ο λόγος είναι γιατί η μακροχρόνια  χρήση σκληρής οδοντόβουρτσας μπορεί να προκαλέσει φθορά της αδαμάντινης και ευαισθησία των δοντιών στο κρύο ζεστό.

Πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η κεφαλή της οδοντόβουρτσας;

Η κεφαλή της οδοντόβουρτσας πρέπει να είναι σχετικά μικρή έτσι ώστε να έχουμε εύκολη πρόσβαση στα πίσω δόντια.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζω τη οδοντόβουρτσά μου;

s-frontida-dontion1Η οδοντόβουρτσα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε τρεις μήνες περίπου ή όταν αρχίσει να παρουσιάζει σημάδια φθοράς (να αποκλίνουν οι τρίχες προς τα έξω).Αν αυτό συμβαίνει πολύ νωρίτερα τότε σημαίνει ότι ασκείται υπερβολική δύναμη κατά το βούρτσισμα με κίνδυνο φθορά της αδαμάντινης και ευαισθησία στο κρύο-ζεστό.Εάν συνεχίσετε να χρησιμποιείται μια φθαρμένη οδοντόβουρτσα τότε ο καθαρισμός των δοντιών θα είναι ελλιπής και κινδυνεύεται να προκαλέσετε και οδοντικές φθορές.

Πως πρέπει να βουρτσίζω να δόντια μου;

s-frontida-dontion2Βουρτσίζουμε ξεχωριστά τα επάνω από τα κάτω δόντια
Δίνουμε μια κλίση 45°στη βούρτσα προς τα ούλα και βουρτσίζουμε μαλακά με κινήσεις κυκλικές η πάνω κάτω και όχι οριζόντια διότι μπορούμε να προκαλέσουμε ευαισθησία σε ούλα και τα δόντια.
Αν είμαστε δεξιόχειρες ξεκινάμε επάνω αριστερά ερχόμαστε επάνω δεξιά κατόπιν από την μέσα πλευρά δεξιά ερχόμαστε στην μέσα πλευρά αριστερά και συνεχίζουμε κάτω με τον ίδιο τρόπο.
Τέλος βουρτσίζουμε τις μασητικές επιφάνειες.
Αν είμαστε αριστερόχειρες ξεκινάμε από επάνω δεξιά

Κάθε πότε πρέπει να βουρτσίζω τα δόντια μου;

s-frontida-dontion3Το ιδανικό θα ήταν αμέσως μετά από κάθε κύριο γεύμα και ιδιαίτερα μετά την κατανάλωση υδατανθράκων (δηλ. τροφών που περιέχουν σάκχαρα). Εάν παρόλα αυτά, επιθυμείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας μία μόνο φορά την ημέρα, προτιμήστε να το κάνετε το βράδυ, δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας τα δόντια καταστρέφονται 3 φορές ταχύτερα λόγω μειωμένης παραγωγής σάλιου, το οποίο προστατεύει τα δόντια εξαιτίας της αντιμικροβιακής του δράσης.

Πόση ποσότητα οδοντόπαστας να βάζω στην οδοντόβουρτσα ;

s-frontida-dontion6

Το 70% των υπολειμμάτων τροφής αφαιρούνται με μόνη τη χρήση οδοντόβουρτσας και νερού. Η επιπλέον χρήση οδοντόπαστας βοηθά κυρίως στην παρότρυνση για να βουρτσίσετε τα δόντια σας και διότι προσφέρει ευχάριστη γεύση, δροσερή αναπνοή και την αίσθηση καθαρού στόματος. Η ποσότητα της οδοντόπαστας που θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ισούται σε μήκος και μέγεθος με ένα μικρό μπιζέλι.

Μπορώ να μοιράζομαι την οδοντόβουρτσά μου με τον/την σύντροφό μου;

s-frontida-dontion5Κάθε οδοντόβουρτσα φέρει τα μικρόβια εκείνου που τη χρησιμοποίει. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να τη χρησιμοποιεί δεύτερο άτομο

Πως πρέπει να φυλάω την οδοντόβουρτσα μου;

s-frontida-dontion4Ανάμεσα στα βουρτσίσματα η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να στεγνώνει και να τοποθετείται σε ένα ποτήρι με τη λαβή προς τα κάτω.

Πόσο διαρκεί ένα σωστό βούρτσισμα;

s-frontida-dontion7Η όλη διαδικασία θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 3’ λεπτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνες οι περισσότεροι άνθρωποι βουρτσίζουν τα δόντια τους κατά μέσο όρο μόνο 30¨ δευτερόλεπτα.  Πολλοί άνθρωποι, από βιασύνη ξεχνούν να βουρτσίσουν τα πίσω δόντια και τις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών. Αυτό είναι σφάλμα διότι τα υπολείμματα τροφών που θα «κατασκηνώσουν» σε αυτές τις επιφάνειες μπορούν κάλλιστα να προκαλέσουν βλάβες σε δόντια και ούλα.

Να κάνω χρήση και οδοντικού νήματος;

s-frontida-dontion8Η χρήση οδοντικού νήματος μετά το βούρτσισμα θεωρείται επιβεβλημένη διότι είναι ο μόνος τρόπος να αναιρεθούν τα υπολείμματα τροφών και η καταστρεπτική πλάκα από τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών, εκεί δηλαδή όπου δε μπορεί να εισχωρήσει η οδοντόβουρτσα.

Η διατροφή σχετίζεται με την υγεία των δοντιών και των ούλων;

Η υπερκατανάλωση τροφών που περιέχουν σάκχαρα ή όξινες ουσίες πχ ανθρακούχα αναψυκτικά, ιδιαίτερα στα ενδιάμεσα των γευμάτων βοηθά την ανάπτυξη βακτηριδίων και την ανάπτυξη τερηδόνας. Επίσης η μειωμένη πρόσληψη ορισμένων βιταμινών (π.χ. βιταμίνης C) έχει συσχετισθεί με αυξημένη συχνότητα ουλίτιδας.

Το προλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν εστί;

Η τακτική επίσκεψη στον Οδοντίατρο (τουλάχιστον 1-2 φορές) ετησίως καθώς και όποτε διαπιστώσετε το παραμικρό πρόβλημα στη στοματική σας κοιλότητα. Η τακτική επίσκεψη έχει ουσιαστική σημασία όχι μόνο για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, αλλά και για τον γενικό έλεγχο όλης της στοματικής κοιλότητας. Μάλιστα το κόστος της Οδοντιατρικής πρόληψης είναι πάντοτε χαμηλότερο από το κόστος της οδοντιατρικής θεραπείας.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH