Υπηρεσίες

Αισθητική οδοντιατρική

Λεύκανση, Όψεις πορσελάνης, Όψεις ρητίνης, Στεφάνες ζιρκονίου, Εμφράξεις ρητίνης, Τοποθέτηση strass

Θα θέλατε ένα πιο όμορφο χαμόγελο; Σύγχρονες τεχνικές για να το αποκτήσετε.

Η σύγχρονη αισθητική οδοντιατρική διαθέτει τα κατάλληλα υλικά και μεθόδους δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλους μας να αποκτήσουμε ένα ελκυστικό χαμόγελο και να αυξήσουμε την αυτοπεποίθησή μας.

Η λεύκανση, οι όψεις ρητίνης, οι όψεις πορσελάνης και τα λευκά σφραγίσματα είναι οι συνηθέστερες μέθοδοι βελτίωσης του χαμόγελου.
Η λεύκανση είναι μια ασφαλής και απλή θεραπεία με συχνά θεαματικά αποτελέσματα. Η επιτυχία εξαρτάται από την σωστή διάγνωση και το σχέδιο θεραπείας ανάλογα με την κατάσταση του ασθενή.
Υπάρχουν κάποιες αντενδείξεις οι οποίες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πριν την λεύκανση. Άτομα με πολλαπλές αποκαταστάσεις στα πρόσθια δόντια και γυναίκες σε περίοδο θηλασμού και εγκυμοσύνης δεν είναι κατάλληλα για την συγκεκριμένη θεραπεία.
Η διάρκεια του αποτελέσματος εξαρτάται από την σωστή καθοδήγηση του ασθενή έτσι ώστε να είναι η μεγαλύτερη δυνατή.
Οι όψεις πορσελάνης έχουν άριστο αισθητικό αποτέλεσμα και μεγάλη χρονική διάρκεια στις περιπτώσεις που θέλουμε να βελτιώσουμε το σχήμα το χρώμα την θέση και τα διαστήματα των δοντιών.
Είναι λεπτές επιφάνειες πορσελάνης οι οποίες συγκολλούνται  στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών τα οποία έχουν τροχιστεί ελαφρά και κατασκευάζονται στο εργαστήριο.
Στις όψεις ρητίνης η επικάλυψη των δοντιών γίνεται με σύνθετη ρητίνη άμεσα από τον οδοντίατρο και βελτιώνει όπως και οι όψεις πορσελάνης το χρώμα, το σχήμα, το μέγεθος τη θέση και τα διαστήματα με συντηρητικό τρόπο χωρίς απαραίτητα να τροχιστούν τα δόντια. Έχουν εξίσου όμορφα αποτελέσματα με λιγότερο κόστος. Όμως δεν έχουν την ίδια χρονική διάρκεια ζωής με τις όψεις πορσελάνης.
Βασική προϋπόθεση για να έχουμε ένα ωραίο αποτέλεσμα είναι τα ούλα να είναι υγιή.
Η αντικατάσταση παλαιών σφραγισμάτων με λευκά βοηθά επίσης στην βελτίωση της εικόνας των δοντιών. Τα νέα υλικά επιτρέπουν αποκαταστάσεις με καλύτερη αισθητική απόδοση και αντοχή.
Ένα ραντεβού συμβουλευτικού χαρακτήρα μπορεί να σας δώσει απαντήσεις σε τυχόν απορίες και σε συνεργασία με τον θεράποντα οδοντίατρο να αποκτήσετε και εσείς ένα γοητευτικό χαμόγελο.

Περιοδοντολογία

Η περιοδοντολογία είναι ένας τομέας της οδοντιατρικής που ειδικεύεται στις νόσους των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια (τα ούλα και τα οστά των γνάθων).

Οι νόσοι του περιοδοντίου είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα και οφείλονται στα μικρόβια τα οποία παραμένουν ανάμεσα στα ούλα και τα δόντια λόγω κακής στοματικής υγιεινής.

Η ουλίτιδα είναι μια φλεγμονή των ούλων η οποία προκαλεί σε αυτά διόγκωση ερυθρότητα αιμορραγία και πόνο. Αν παραμείνει η ουλίτιδα αθεράπευτη η φλεγμονή μπορεί να επεκταθεί και στα οστά των γνάθων και να παρουσιάσει κακοσμία, πύον, χαλαρά ούλα και σε προχωρημένες καταστάσεις κινητικότητα των δοντιών και απώλεια τους.

Σε αρκετές περιπτώσεις τα συμπτώματα δεν είναι αντιληπτά από τον ασθενή γι αυτό και ο τακτικός έλεγχος από τον οδοντίατρο είναι απαραίτητος.

Παιδοδοντία

Εμφράξεις, Εξαγωγές, Sealant, Φθορίωση

Τα πρώτα δόντια του παιδιού ονομάζονται νεογιλά και έχουν μεγάλη σημασία για την εξέλιξη της στοματικής και της γενικότερης υγείας του παιδιού.

Βοηθούν το παιδί να μασά σωστά τις τροφές αλλά και να προφέρει σωστά.

Η ανατολή του πρώτου παιδικού δοντιού φυσιολογικά εμφανίζεται από τον 6ο έως 12ο μήνα και συνήθως στο κεντρικό τομέα της κάτω γνάθου. Μέχρι τα 3 χρόνια περίπου το παιδί θα έχει στο στόμα του 20 νεογιλούς (παιδικά δόντια).

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε αναλυτικά πότε και με ποια σειρά  ανατείλουν τα δοντάκια του παιδιού, όπως επίσης και σε ποια ηλικία γίνεται η απόπτωση.

 

Πίνακας Αναμενόμενου Χρόνου Ανατολής και Απόπτωσης Νεογιλών Δοντιών
Δόντι Ηλικία Ανατολής Δοντιού Ηλικία Απόπτωσης

Άνω Νεογιλά Δόντια

Κεντρικοί Τομείς 8 – 12 μηνών   6 – 7 ετών
Πλευρικοί Τομείς 9 – 13 μηνών   7 – 8 ετών
Κυνόδοντες 16 – 22 μηνών 10 – 12 ετών
Πρώτοι Γομφίοι 13 – 19 μηνών   9 – 11 ετών
Δεύτεροι Γομφίοι 25 – 33 μηνών 10 – 12 ετών

 

Κάτω Νεογιλά Δόντια

Κεντρικοί Τομείς 6 – 10 μηνών   6 – 7 ετών
Πλευρικοί Τομείς 10 – 16 μηνών   7 – 8 ετών
Κυνόδοντες 17 – 23 μηνών   9 – 12 ετών
Πρώτοι Γομφίοι 14 – 18 μηνών   9 – 11 ετών
Δεύτεροι Γομφίοι 23 – 31 μηνών  10 – 12 ετών

 

Η τερηδόνα μπορεί να εμφανιστεί πολύ γρήγορα στα δόντια και η ύπαρξη της οφείλεται σε μικρόβια τα οποία σε συνδυασμό με την ύπαρξη υδατανθράκων και ζάχαρης προκαλούν την προοδευτική καταστροφή των δοντιών.

Η ουλίτιδα επίσης είναι συχνή παθολογική κατάσταση στα ούλα των παιδιών και εμφανίζει αιμορραγία στο βούρτσισμα ερυθρότητα  και διόγκωση των ουλών.

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο πρέπει να γίνεται σχετικά νωρίς έτσι ώστε  να ενημερωθούν οι γονείς για θέματαδιατροφής καθώς και για προϊόντα φροντίδας και υγιεινής των δοντιών.

Να γίνει εξέταση για συνήθειες όπως η παρατεταμένη απομύζηση των δακτύλων (πιπίλισμα) που μπορεί να προκαλέσει μελλοντικάορθοδοντικά προβλήματα.

Η διδασκαλία  στοματική υγιεινής και το ευχάριστο κλίμα που θα δημιουργηθεί θα βοηθήσουν το παιδί να αναπτύξει μια θετική  στάση ως προς την φροντίδα του στόματος αλλά και τον οδοντίατρο.

Για την διατήρηση της υγείας ούλων και δοντιών χρειάζεται:

1) σωστό και συχνό βούρτσισμα

2) μείωση της κατανάλωσης της ζάχαρης

3) τακτικές φθοριώσεις και χρήση φθοριούχων διαλυμάτων

4) καλύψεις  οπών και σχισμών (sealant).

Sealant είναι οι προληπτικές καλύψεις οπών & σχισμών. Είναι άχρωμες ή λευκές λεπτές επιστρώσεις υλικού (σαν βερνίκι) οι οποίες τοποθετούνται στις μασητικές επιφάνειες οπισθίων δοντιών. Ο σκοπός τους είναι να προστατεύουν τις στενές οπές και σχισμές των δοντιών οι οποίες, επειδή δεν μπορούν να καθαριστούν με το βούρτσισμα, είναι οι περιοχές από τις οποίες συνήθως ξεκινά η τερηδόνα.

Το βούρτσισμα στην αρχή γίνεται με την επίβλεψη του γονιού και η χρήση της βούρτσας από μικρή ηλικία γίνεται για να εδραιωθεί η συνήθεια της στοματικής υγιεινής

Οδοντική χειρουργική

Έμφραξη η σφράγισμα
odontiatriki_odontiki

Η τερηδόνα είναι μια νόσος που καταστρέφει τους σκληρούς ιστούς των δοντιών (αδαμαντίνη και οδοντίνη). Η αποκατάσταση ενός τερηδονισμένου δοντιού μπορεί να γίνει με έμφραξη (σφράγισμα).

Εξαγωγές

Συμβουλές για γρήγορη επούλωση μετά την εξαγωγή.

Η εξαγωγή του δοντιού είναι μια μικρή χειρουργική επέμβαση

Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν ώστε να έχετε μια γρήγορη επούλωση χωρίς επιπλοκές.
• η  γάζα που έχει τοποθετηθεί θα πρέπει να παραμείνει για μια ώρα τουλάχιστον
• όσο νιώθετε μουδιασμένοι θα πρέπει να προσέχετε να μην δαγκώσετε την γλώσσα το μάγουλο η το χείλος σας
• αποφύγετε το κάπνισμα τα ζεστά και τα αλκοολούχα ποτά καθώς επίσης την έντονη δραστηριότητα για 24 ώρες
• αν χρειάζεστε παυσίπονο αποφύγετε την ασπιρίνη γιατί προκαλεί αιμορραγία
• αποφύγετε την ίδια ημέρα ζεστά ποτά και σκληρές τροφές και για μερικές ημέρες  να μην μασάτε από αυτήν την πλευρά
• μην καθαρίσετε τα δόντια στο σημείο της εξαγωγής την ίδια ημέρα αλλά βουρτσίστε το υπόλοιπο στόμα και ξεπλύνατε ήπια
• σε περίπτωση πρηξίματος τοποθετήστε κρύες κομπρέσες περιοδικά
• αν τα συμπτώματα επιμένουν επικοινωνήστε με το ιατρείο

Ενδοδοντικές θεραπείες

Απονεύρωση δοντιού

Μια βαθιά τερηδόνα μπορεί να οδηγήσει σε διείσδυση μικροβίων μέσα στο πολφό (νεύρο) του δοντιού.Αυτό έχει σαν σύμπτωμα έντονο πόνο του δοντιού ή ακόμη και οίδημα (πρήξιμο) της περιοχής.

Στην περίπτωση αυτή ο οδοντίατρος πραγματοποιεί ενδοδοντική θεραπεία.

Κατά την θεραπεία αυτή αφαιρείται το νεύρο του δοντιού και καθαρίζεται η περιοχή (ριζικοί σωλήνες) μηχανικά και χημικά και κατόπιν εμφράσσεται ερμητικά. Το ποσοστό επιτυχίας είναι αρκετά υψηλό δίνοντας έτσι την δυνατότητα διατήρησης του δοντιού στο στόμα ενώ παλιότερα ίσως να κατέληγε σε εξαγωγή. Κατόπιν, γίνεται αποκατάσταση της οδοντικής ουσίας που έχει καταστραφεί και συστήνεται αν είναι εκτεταμένη η τοποθέτηση στεφάνης ώστε να προστατεύσουμε το δόντι από πιθανό κάταγμα.

Προσθετική

Ακίνητη Προσθετική
Στεφάνες, Γέφυρες, Χυτοί άξονες
Κινητή Προσθετική
Ολικές οδοντοστοιχίες, Μερικές οδοντοστοιχίες, Νάρθηκες αθλητικοί, Νάρθηκες βρυγμού

Στεφάνη (θήκη)
Είναι μια κατασκευή που καλύπτει ένα δόντι και σκοπό έχει να βελτιώσει το σχήμα .την αισθητική και την λειτουργικότητα του. Επίσης μπορεί να το προστατεύσει από πιθανό κάταγμα.
Γέφυρα
Γέφυρα είναι μια κατασκευή που αντικαθιστά δόντια που λείπουν. Στα δόντια εκατέρωθεν του κενού κατασκευάζονται στεφάνες οι οποίες στηρίζουν τα ενδιάμεσα δόντια που λείπουν.
Οδοντοστοιχία
Οδοντοστοιχία ολική η μερική είναι μια κατασκευή η οποία  αντικαθιστά την μερική η ολική απώλεια των δοντιών. Η στήριξη της ολικής οδοντοστοιχίας γίνεται μόνο στα ούλα ενώ της μερικής γίνεται στα ούλα και στα δόντια.
Αθλητικός νάρθηκας
Ο αθλητικός νάρθηκας είναι μια εύκαμπτη ελαστική κατασκευή και προστατεύει τα δόντια από τραύματα και κατάγματα κατά την διάρκεια αθλημάτων όπως μπάσκετ ποδόσφαιρο καράτε. Οι τραυματισμοί είναι συχνότεροι στα μπροστινά δόντια ατόμων με κοντό άνω χείλος η προγναθισμό.
Ο νάρθηκας προστατεύει απορροφώντας ομοιόμορφα και ισομοιράζοντας τις δυνάμεις κατά το χτύπημα.
Νάρθηκας βρυγμού
Μεγάλο ποσοστό ατόμων κατά την διάρκεια της νύχτας και συχνά και της ημέρας σφίγγει η τρίζει τα δόντια του χωρίς να το αντιλαμβάνεται. Ο χρόνιος βρουξισμός προκαλεί αποτριβές στα δόντια πονοκέφαλο και πόνο στις αρθρώσεις των γνάθων.
Συνηθέστερες αιτίες είναι ο θυμός το στρες και γενικά η ένταση.
Η χρήση νάρθηκα κατά την διάρκεια της νύκτας προστατεύει τα δόντια από φθορά και κατάγματα όπως και τις αρθρώσεις από τις υπερβολικές δυνάμεις που αναπτύσσονται

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH